Menu

Wypieki i Ciasta

Najlepsze Wypieki i Ciasta. Od czasu do czasu jakaś kawa ;)

Przepis na tartę z kurkami

agatamentik

Tarta to danie, które przywędrowało na nasze stoły wprost z Francji. Przygotowuje się ją zazwyczaj z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Najlepsza jest w niej dowolność składników, nadzienie bowiem może być słone lub słodkie, zależnie od naszych upodobań. Szczególnie smaczna jest tarta z tradycyjnymi polskimi grzybami, kurkami.

Kurki to jedne z tych grzybów, na których pojawienie się na straganach czeka się cały rok. Sezon zaczyna się początkiem maja, a kończy w listopadzie, kiedy to temperatura ulega znacznemu ochłodzeniu. Są świetnym dodatkiem do zapiekanek, makaronów, pizzy czy właśnie tarty.

Przepisów na tartę jest tyle, ile kucharzy. Zależą one od tego, jakiego rodzaju ciasto chcemy przygotować. Zawsze jednak przygotowanie tarty rozpoczynamy od spodu. Mimo dostępnych gotowych produktów, warto przygotować ciasto samemu, dokładnie takie, jakie chcemy. Na początek, przesiewamy mąkę do miski, dodajemy wcześniej roztopione masło, sól, jajko i drożdże. Teraz należy wyrobić ciasto. Zagniatamy je sprawnie przez około 15 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy go na blachę. Później wkładamy je do lodówki, aby zastygło.

Następnie przygotowujemy kurki. Oczyszczamy je, solidnie myjemy i osuszamy. Smażymy je na patelni z cebulką i masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki, nakładamy na nie warstwę kurek i dodajemy masę jajeczno-śmietanową. Przygotowuje się ją miksując jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Całość posypujemy parmezanem lub innym żółtym serem. Tartę pieczemy przez około 15 minut, a na wierzchu układamy kurki, których nie dodaliśmy wcześniej do masy i dopiekamy jeszcze przez kilka minut.

© Wypieki i Ciasta
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci