Menu

Wypieki i Ciasta

Najlepsze Wypieki i Ciasta. Od czasu do czasu jakaś kawa ;)

Gdzie znajdziesz najlepsze mazurki?

agatamentik

Mazurek to charakterystyczne ciasto, które przygotowujemy tylko w okresie Wielkanocy. Rodzaj oraz zdobienia zależą od naszej fantazji i kulinarnych preferencji. Najlepsze mazurki to te o nie za wysokim spodzie, z ogromem czekolady, bakalii, owoców lub lukru na wierzchu. Wśród wielu propozycji na uwagę zasługują: mazurek kawowy, tradycyjny z lukrem, orzechowy z bezą, migdałowy, placek z marcepanem oraz czekoladowy z pomarańczami.

 

Przepisy na mazurki znajdziesz na przepisy.pl - https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/swiateczne-desery/ciasta-wielkanocne/mazurki

Z wymienionych najbardziej efektowy jest mazurek tradycyjny lukrowany. Do przygotowania ciasta potrzebujemy mąki, jajek, margaryny i cukru. Mąkę należy przesiać wraz ze szczyptą soli i łyżeczką proszku do pieczenia. Do niej dodajemy posiekane kawałki margaryny oraz jajka i cukier. Ciasto zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. W mazurku najwięcej problemów przysparza wykonanie odpowiedniego lukru. Najlepszym sposobem jest podgrzanie w rondlu łyżki wody i rumu, do czego dodajemy szklankę cukru pudru. By smak był bardziej wyrazisty możemy dodać odrobinkę soku z cytryny. Lukier należy ucierać bardzo energicznie, by połączyć wszystkie składniki. Na gotowe i wystudzone ciasto należy położyć marmoladę z czarnej porzeczki a potem lukier. Mazurka przyozdabiamy owocami, bakaliami i wiórkami z czekolady.

W opinii dzieci jednym z najlepszych mazurków jest jednakże orzechowe ciasto z bezą. Ciasto robi się z żółtek ucieranych z masłem, ½ szklanki cukru pudru oraz 1½ szklanki mąki wraz z drobno posiekanymi orzechami. Do masy dodajemy przetarte i ugotowane na twardo żółtko oraz 5 surowych żółtek. Ciasto ucieramy mikserem aż będzie puszyste. Z białka i ½ szklanki cukru pudru robimy sztywną pianę, którą układamy na wierzchu. Wszystko pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Mazurka dekorujemy owocami, bakaliami i orzechami.

© Wypieki i Ciasta
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci