Menu

Wypieki i Ciasta

Najlepsze Wypieki i Ciasta. Od czasu do czasu jakaś kawa ;)

Tort / Ciasto Urodzinowe

agatamentik

Kiedy chcecie zachwycić swoich gości na świąteczny stół postawcie tort. W końcu jest coświętować – Wielką Noc. Propozycji jest całe mnóstwo. Jednak najlepiej na wiosenny stół warto podać coś, co pobudzi ich wzrok i na nowo apetyt. To świąteczny tort a raczej torcik ajerkoniakowo – bezowy. Mimo, że nie jest puszącym i dominującym wypiekiem świątecznym to jednak nie będzie zbyt skromny i będzie się wyróżniał wśród innych dań. Spowoduje to jego kolor. Żółto – biały. Czyli jak najbardziej barwy wielkanocne. Zresztą gdy goście spróbują kruchej, lekko ciągnącej się bezy i poczują na języku delikatny mus advocata i galaretkę cytrynową każdy z nich przyzna, że jest on idealnym świątecznym tortem zasługującym na to miano. Innym wypiekiem wielkanocnym zasługującym na miano tortu jest kokosowo – migdałowy tort Raffaello z truskawkami (mogą też być inne owoce). Biały puszysty tort z pięknym kolorem dowolnych owoców zachwyci niejeden wzrok i podniebienie. Mimo tego, że wygląda na skomplikowany, jest łatwy do zrobienia.  Najwięcej smaku nadaje mu zredukowane mleko kokosowe z wiórkami kokosowymi i biała czekolada. Dodatkiem uświetniającym wypiek może być likier kokosowy i likier amaretto. Jak udekorować tort?

Ostatnio próbowałam zrobić:
https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/ciasta-z-owocami
ciastonapierogikrok1

Inspiracje:
przepisy.pl
jem-gotuje-recenzuje.blogspot.com
mojeciasto.pl
https://pl-pl.facebook.com/SwiatCiast

© Wypieki i Ciasta
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci