sweetcakes.pl

Wypromuj również swoją stronę
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z kremem krówkowym.

 

 

Blog na nowej domenie www.sweetcakes.pl







Szukałam, szukałam i znalazłam. Ciasto z masą karmelową idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Biszkopt wykonany metoda rzucaną bez dodatku proszku do pieczenia. Przepis na biszkopt, jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Jest on bardzo puszysty idealny do przełożenia tortów i ciast z kremem. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, krok po kroku opisałam etapy przygotowania. Proponuje upiec biszkopt dzień wcześniej a następnego dnia przełożyć go kremami. Ciasto wyszło przepyszne, ładnie się kroi i smakuje nieziemsko. Polecam, bo nic nie poprawia nastroju jak odrobina słodyczy :-). Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony klik

 

Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany" :

  • 5 dużych jaj lub 6 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kakao jeśli chcemy by biszkopt był ciemny

 

Składniki na krem krówkowy:

  • 1 puszka masy krówkowej orzechowej (kajamakowej) lub w Irlandi pod nazwą carmel "dulce de leche"
  • 1/2 kostki masła
  • 1-2 łyżeczki spirytusu.

 

Składniki na krem śmietanowy:

  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny

 

 Dodatkowo :

  • herbatniki ok 24 sztuk
  • kawa do nasączenia biszkoptu i herbatników
  • starta czekolada do posypania ciasta 

 

Forma do pieczenia: prostokątna 25cm x 36cm   

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to  na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.   

Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami", dzięki temu stanie się on bardziej równy.   

Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce  masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać.  

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi pycha. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-). 

 

* Herbatniki można namoczyć również alkoholem.  

 



czwartek, 21 marca 2013, mariola1903

Komentarze
2013/03/21 21:38:52
Kusi, bardzo kusi :) Chyba je przygotuję... chociaż już czuję te wszystkie wędrujące kalorie :)
-
2013/03/21 23:08:05
A co tam kalorie, ciasto warte grzechu ;-)
-
2013/03/22 20:26:55
z takim kremem musi być pyszne! :) Dziękujemy za zdjęcie!
-
2013/03/25 13:49:50
Ciasto rewelacja