sweetcakes.pl

Wypromuj również swoją stronę
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Szybka Napoleonka

Przepis na tą napoleonkę dostałam od swojej kuzynki. Dlaczego ,,szybka"? Bo przygotowanie ciasta zajmuje niecałe 20 min. Ekspresowa napoleonka składa się z herbatników i pysznego kremu budyniowego. Herbatniki pod wpływem masy miękną, a sam krem jest fantastyczny , taki jaki lubię- mega kremowy, maślano -budyniowy, aksamitny rozpływający się w ustach. Mam pisać dalej...... Polecam, szczególnie dla lubiących ciasta budyniowe.

Składniki:

  • 4 opakowania herbatników (ok. 32 sztuk )  
  • 3 szklanki mleka (750 ml) 
  • kostka masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki 
  • 3 jajka 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • cukier puder do posypania ciasta

Blachę (u mnie 24cm x 24cm) dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Część mleka zmiksować z mąką i jajkami. Do pozostałego mleka dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Zagotować wszystkie składniki, do gotującego się mleka wlać zmiksowaną masę, mieszać energicznie do zgęstnienia masy. Gotowy krem wylać na herbatniki, przykryć drugą warstwą ciastek. Zostawić do wystygnięcia. Następnie wstawić do lodówki. 

*Moja rada-ciasto po wyjęciu z lodówki chwycić po obu stronach za wystający papier do pieczenia. Przełożyć na deskę lub tacę, w ten sposób napoleonkę będzie nam łatwiej kroić.

Smacznego :-)

 

 

 



wtorek, 27 listopada 2012, mariola1903

Komentarze
2012/11/27 15:19:01
Śliczna, uwielbiam budyniowe kremy, chętnie zrobię, pozdrawiam :).
-
2012/11/29 18:14:21
Napoleonka jest przepyszna, polecam